La Vallée des Sports

 

Paris, France | 2016 | Shortlisted competition entry

Our design for Saclay’s ‘Sport Valley’ uses landscape to link the sports fields and the series of buildings across the site. The land is sculpted to connect the low-lying fields with the higher ground of the buildings and wraps around the Sport Complex. Here the elevated land provides spectacular vantage points with stepped terraces from which to observe the games played both in the park and in the buildings. Land movement typifies our design, creating a series of intimate and usable spaces.

Two interweaving routes crisscross the landscape; one fully accessible and direct, the other playful and indirect; a fun route for cross country runners and other park users who would like to experience the landscape in a leisurely, playful manner. The landform provides an opportunity for inhabiting the park in a creative way, whether it is observing games nearby, reading a book, chatting with friends or catching the last rays of the sun in the evening.

The layering of programmes – walking and running paths with areas for spontaneous activities –accommodates future flexibility of use. The park responds to the constant flux of life, evolving with our constantly changing attitudes to sports, leisure and lifestyle. It embodies our belief that parks are the foundation of the truly sustainable city and contribute positively to the health and wellbeing of residents and visitors.

English | Français

 
The sports valley is typified by a tension between rational and organic: From the formal organisation of sport fields to the fluid landscape of meadows and forests.
— Donncha O Shea, Partner
Courtesy of Land Securities
318COS_N3.jpg
318COS_N14.jpg
 
318COS.jpg