Whiteley's

291WHI_N34.jpg
 

London, United Kingdom | 2015- | On site

Working in collaboration with Foster + Partners, our landscape design draws inspiration from the history and ambition of the original scheme. It includes the redevelopment of the former retail court, streetscape, and eight floors of terraces across the Edwardian building. It enhances the urban experience through the proposal of a new central courtyard, provides additional greenery around the adjacent streetscape, and incorporates new planting along the various terrace levels and facades of the development, including biodiversity within green and brown roofs.

The entry to the new retail court from Queensway is announced through a paving pattern which draws inspiration from the organic detailing found in the existing main staircase. The retail court has been designed as a flexible space for a variety of events including concerts, fashion shows, markets, as well as day- to-day outdoor seating for the cafes, restaurants, and hotel users.

Each residential apartment on the upper floors includes terraces where privacy and security between apartments is provided through greenhouse planting, acting as a conservatory/winter garden space. Terraces are framed by hedge planting with perennial and climbing plants placed adjacent to the privacy screens.

Altogether, the proposals ensure that the new Whiteley’s is not only a shopping destination, but a part of the cultural and civic life within the ambitious plan to refine the character of Queensway.

 
 Ground floor plan

Ground floor plan

 Terrace plan 

Terrace plan